ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Καθώς οι καταστάσεις επιβάλλουν συνθήκες καραντίνας σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη χρήσης κάποιας πλατφόρμας για online διαδικτυακά και διαδραστικά μαθήματα με τους μαθητές κάθε τάξης.

Πως όμως διαλέγουμε πλατφόρμα; Τι πρέπει να προσέξουμε και σε ποια πράγματα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία;

Αρχικά οι περισσότερες πλατφόρμες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή μπορεί να παρέχουν τη βασική λειτουργικότητα μεταξύ ομιλητή και συμμετέχοντα αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές , λεπτομέρειες και περιορισμοί ανάμεσα στις πλατφόρμες

καποιες ερωτήσεις που βασανίζουν τους χρήστες είναι

 • δωρεάν ή επι πληρωμή ;
 • Ευκολία στη χρήση του συντονιστή θα υπάρχει ;
 • Ευκολία στη χρήση από τη πλευρά του χρήστη θα υπάρχει και πόσο εύκολο είναι να συνδεθεί ;
 • Ποιες λειτουργικότητες θα έχουμε ;
 • Θέλουμε να κάνουμε διάλεξη παρουσιάζοντας ένα webinar ή να κάνουμε ανοικτές συνομιλίες και ουσιαστικά online meetings
 • Θα χρειαστούμε whiteboard ή μπορούμε να έχουμε άλλες λύσεις;
 • Μπορούμε να διαμοιράσουμε οθόνες, application windows ή παράθυρα των browsers;
 • Πόσο εύκολα μπορούμε να καλέσουμε τους χρήστες να συμμετέχουν στο virtual class
 • Μπορούμε να ειδοποιούμε τους συμμετέχοντες με mail ειδοποίησης και welcome mail, notification mail κλπ
 • Μας ενδιαφέρει μια πρόσκαιρη , προσωρινή λύση ή ενδιαφερόμαστε για ένα εργαλείο προώθησης της εργασίας μας και μακροπρόθεσμα ;

Οι ερωτήσεις αυτές απαντώνται για κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά αλλά δεν είναι σκοπός μας να αναλύσουμε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες μιας και είναι αδύνατον να το κάνουμε. Σκοπός μας είναι να παραθέσουμε κάποιες δωρεάν και επι πληρωμή πλατφόρμες

 

1.Διαφορες πλατφόρμες

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν μια free έκδοση και έπειτα μια ή περισσότερες πληρωμένες αναβαθμίσεις. Λογικό είναι να καταλαβαίνουμε πως μια πληρωμένη έκδοση προφανώς προσφέρει εξτρά υπηρεσίες. Το θέμα είναι ποιες από αυτές χρειαζόμαστε

 1. Zoom

https://zoom.us/

Το Zoom είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με HD ποιότητα εικόνας και ήχου, το οποίο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης!

Παρέχει δωρεάν αλλά και επί πληρωμή υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ενας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group. Σημειωτέον, στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο). – πηγή: alfavita.gr

 

 1. Webex

https://www.webex.com/

Το WebEx Meeting Center είναι λογισμικό εικονικής διάσκεψης που επιτρέπει στους χρήστες του να συνεργάζονται σε ένα online περιβάλλον. Προσφέρει ολοκληρωμένη κοινή χρήση ήχου, βίντεο και περιεχομένου και ασφαλείς διαδικτυακές συναντήσεις  από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή κινητή συσκευή ή συσκευή βίντεο.

Είναι μια εφαρμογή που χρειάζεται εγκατάσταση application για το συντονιστή αλλά και σε Mobile συσκευές για να έχουν πλήρη λειτουργικότητα. Φαίνεται να έχει αρκετή λειτουργικότητα στη δωρεάν έκδοση και ανοιχτά μικρόφωνα σε όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης σε αυτή τη φάση λόγω της πανδημίας η cisco δίνει 90 ημέρες δωρεάν για business άδειες και επίσης δε περιορίζει τις συνεδρίες ούτε σε χρόνο ούτε σε αριθμό συμμετεχόντων (η free αδεία έχει μέχρι και 100 συμμετέχοντες).

Ένα άλλο κομμάτι είναι της ευχρηστίας στον ομιλητή και στο χρήστη. Θα λέγαμε πως για κάποιον που δεν ασχολείται, είναι μεσαίας δυσκολίας στη χρήση. Είναι όμως κατα την αποψή μας μια από τις δυνατότερες πλατφόρμες στη Online εκπαιδευση. Έχει πλούσια χαρακτηριστικά σε εργαλεία και εύκολη και γρήγορη σύνδεσιμότητα με τα virtual rooms.

 

 

 

 

 

 

 1. MyOwnConference

https://myownconference.com/

 

Το MyOwnConference είναι ακόμα μία πλατφόρμα που σε βοηθά να προετοιμάσεις και να δημιουργήσεις μια ηλεκτρονική συνάντηση στον προσωπικό λογαριασμό σου στο διαδίκτυο.

Δε χρειάζεται να εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό. Οι μαθητές σου μπορούν να συμμετάσχουν στο webinar σου με οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, στον υπολογιστή ή σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή, μετά από δική σου πρόσκληση. Εσύ απλά ανεβάζεις το απαραίτητο υλικό, ξεκινάς το μάθημα/σεμινάριο και καλείς οποιονδήποτε συμμετέχοντα στη συζήτηση.

 

Η πλατφόρμα επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση ενός ή περισσοτέρων παρουσιαστών και παρευρισκομένων (μέχρι 3 άτομα τη φορά στη δωρεάν έκδοση), την προβολή εγγράφων, διαφανειών, τη μετάδοση video, το διαμοιρασμό οθόνης αλλά και την εγγραφή της τηλεδιάσκεψης.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάξουν στιγμιαία μηνύματα κατά τη διαρκεια του webinar, ώστε οι παρουσιαστές να λαμβάνουν ανατροφοδότηση και να κατευθύνουν την παρουσίαση αναλόγως.

Ένα αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι ότι η διάρκεια της κάθε εγγραφής μπορεί να είναι μέχρι 20 λεπτά στη δωρεάν έκδοση.

 

 1. Skype

https://www.skype.com/el/

 

Το Skype είναι ίσως η πιο γνωστή πλατφόρμα διαδικτυακών συναντήσεων! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συνομιλίες «ένας προς έναν» όσο και για ομαδικές. Η χρήση του είναι δωρεάν για αποστολή μηνυμάτων, πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων αλλά και βιντεοκλήσεων .

Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει να κατεβάσεις το λογισμικό στον υπολογιστή σου και να ζητήσεις από το μαθητή σου να κάνει το ίδιο. Μόλις αποκτήσετε τους λογαριασμούς σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μάθημά σας.

Κατά τη βιντεοκλήση μπορείς να επιλέξεις ο μαθητής να βλέπει τον καθηγητή του (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης) ή να μοιραστείς την οθόνη σου (Screenshare). Καθώς το Skype δεν παρέχει whiteboard, η επιλογή του διαμοιρασμού οθόνης έχει μεγάλη χρηστικότητα επειδή δίνει πρόσβαση στο μαθητή σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό στον υπολογιστή σου επιλέξεις. Για παράδειγμα, μπορείς να ανοίξεις ένα αρχείο παρουσίασης PowerPoint ή να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη εφαρμογή όπως το Skitch, το οποίο σου δίνει εργαλεία για να επεξεργαστείς εικόνες ή αρχεία pdf, να σχεδιάσεις, να προσθέσεις σχήματα, να γράψεις σχόλια και γενικά να κάνεις το μάθημα λίγο πιο διαδραστικό, ενδιαφέρον και κατανοητό.

Βασικό πλεονέκτημα του Skype είναι μάλλον η ευκολία χρήσης και η υπάρχουσα εξοικείωση των περισσότερων από μας με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Φυσικά και αυτό έχει περιορισμούς στη χρήση που καλύπτονται από τις πληρωμένες εκδόσεις και τα upgrades σε επιπεδο ομαδικών διαλέξεων.

 

 1. Google Hangouts

https://hangouts.google.com/

 

Τα Google Hangouts είναι ακόμα μια δωρεάν πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία δίνει δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, συνομιλίας μέσω βίντεο, SMS και κλήσεων.

Ως πλεονέκτημα να αναφέρουμε πως, για να συνδεθείς, θα χρειαστείς μόνο ένα λογαριασμό στην Google και θα «ανοίξεις» τα Google Hangouts  στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε αντίθεση με το Skype, δε χρειαζεται να κατεβάσεις κανένα λογισμικό στον υπολογιστή.

Όσον αφορά στη χρήση της βιντεοκλήσης, η βασικη διαφορά είναι πως η τηλεδιάσκεψη στα Ηangouts  έχει περιορισμό 10 ατόμων. Τέλος, η μόνη μορφη αρχείων που μπορείς να μοιραστείς στο chat των Hangouts είναι εικόνες, σε αντίθεση με το Skype που υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη αρχείων.

 

Σίγουρα υπάρχουν  πολλές ακόμα επιλογές για τη δημιουργία μιας «Ηλεκτρονικής Τάξης», άλλες δωρεάν, άλλες επί πληρωμή, κάποιες για σύγχρονη και κάποιες για ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία για δημιουργία ασκήσεων, quiz, παιχνιδιών που θα κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο αποδοτικό. Εναπόκειται, επομένως, στον εκάστοτε καθηγητή/δάσκαλο να επιλέξει εκείνα που του ταιριάζουν περισσότερο, να εξοικειωθεί με τη χρήση τους και να τα εφαρμόσει στα διαδικτυακά του μαθήματα!